Η ΦΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΑΣ

Τρόποι και συμβουλές για να μάθω να φτιάχνω τα καλλυντικά μου και τα γιατροσόφια μου!

Printfriendly

Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου 2013

Αμυγδαλιά

Όλοι μας ξέρουμε για τις μοναδικές ιδιότητες του αμυγδάλου. Ελπίζω πως και, όσοι μπορούμε, το συνηθίζουμε στη διατροφή μας. Οι ιστορικοί δέχονται πως η αμυγδαλιά είχε φυτρώσει στην Ελλάδα ήδη μέχρι το 3.000π.χ.Ο Ιπποκράτης το χρησιμοποιούσε πολύ στην ιατρική του. Το αμυγδαλέλαιο κάνει την εμφάνισή του και στη Βίβλο, καθότι το χρησιμοποιούσαν για να μυρώσουν τους βασιλιάδες. Το έλαιο αυτό χρησιμεύει πολύ στην καταπολέμηση των ρυτίδων αλλά και στις εξάλειψη των δερματικών παθήσεων. Χρήσιμα μέρη της αμυγδαλιάς, εκτός φυσικά από τον καρπό, είναι τα φύλλα, οι φλούδες και τα άνθη. Στην εποχή μας το αμυγδαλέλαιο χρησιμοποποιείται κατά μεγάλο ποσοστό στις βιομηχανίες παραγωγής καλλυντικών. 

Τέλος, να θυμηθούμε και την αγαπητή μας σουμάδα, που βοηθάει πολύ στα καρδιακά προβλήματα.

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνουμε στην κατανάλωση πικραμύγδαλων, καθώς είναι πολύ τοξικά και το κυάνιο που περιέχουν μπορεί να φέρει το θάνατο. Άλλωστε, η ανοχή του κάθε ανθρώπινου οργανισμού σε αυτά, είναι διαφορετική οπότε δεν υπάρχουν αριθμοί που να μπορούν να μας βοηθήσουν. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη συζήτηση για αυτά καθώς έχει αποδειχτεί ότι έχουν αντικαρκινική δράση, καθώς εμποδίζουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Για να γίνουν τα αμύγδαλα πιο εύπεπτα, τα καθαρίζουμε μουλιάζοντάς τα σε ζεστό νερό και ξεφλουδίζοντάς τα πριν την κατανάλωση.

Που φύεται: Σε όλη την Ελλάδα και σε τόπους με εύκρατο κλίμα.
Μέρος που χρησιμοποιούμε: Οι καρποί, ο φλοιός, τα φύλλα, τα λουλούδια.
Περιέχει: μαγνήσιο, βιταμίνη Ε, νάτριο, κάλιο, σάκχαρα, αμυγδαλόλαδο, σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο κλπ.
Βοτανοθεραπείες: μαλακτικό, αντικαρκινικό, επουλωτικό, αντιφλεγμονώδες, αντιβηχικό, αντιπυρετικό κ.α.
Χρήσεις:
  • Ενοχλήσεις του ήπατος
  • Εγκαύματα
  • Ρυτίδες
  • Επούλωση φλεγμονών & πληγών
  • Έκζεμα
  • Χιονίστρες
  • Διαβήτης
  • Ψωρίαση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου