Η ΦΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΑΣ

Τρόποι και συμβουλές για να μάθω να φτιάχνω τα καλλυντικά μου και τα γιατροσόφια μου!

Printfriendly

Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου 2014

Σφολιάτα σπιτική


Τα φαγητά της γιαγιάς - Σφολιάτα σπιτική
Είναι απίστευτο πόσο εύκολο είναι να ανοίξουμε δικά μας φύλλα σφολιάτας.
Και μάλιστα να είναι καλύτερα κι απ᾿ τα αγοραστά και το βασικότερο, γίνονται ότι ώρα θέλουμε και χωρίς να περιέχουν πρόσθετα.
Φτιάξτε τα και διαπιστώστε πόσο ωραίες και αφράτες, θα γίνουν οι πίτες σας!



Σφολιάτα σπιτική

Υλικά

•      550 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•      1 κουτ. γλυκού αλάτι
•      1½ νεροπότηρο χλιαρό νερό, περίπου
•      2 κουτ. σούπας ξύδι
•      4 
κουτ. σούπας φυτίνη λιωμένη
•      150 γραμ. φυτίνη λιωμένη για τα φύλλα

Εκτέλεση

Τα φαγητά της γιαγιάς - Σφολιάτα σπιτική
Τα φαγητά της γιαγιάς - Σφολιάτα σπιτική
Σε μια μικρή λεκάνη, κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε τις 4 κουταλιές φυτίνη, το αλάτι, το ξύδι και νερό τόσο, ώστε ζυμώνοντας να έχουμε μία ζύμη ελαστική, μαλακή στην αφή, που δεν κολλάει στα χέρια.
Αν πέσει λίγο παραπάνω νερό, προσθέτουμε λίγο αλεύρι και ξαναζυμώνουμε.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Σφολιάτα σπιτική
Τα φαγητά της γιαγιάς - Σφολιάτα σπιτική
Μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και ζυμώνουμε για 10΄, μέχρι να γίνει μια μπάλα ελαστική και μαλακή.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Σφολιάτα σπιτική
Τα φαγητά της γιαγιάς - Σφολιάτα σπιτική
Xωρίζουμε τη ζύμη σε 2 ίσα μέρη, παίρνουμε το πρώτο και σε αλευρωμένη επιφάνεια, το ανοίγουμε σε φύλλο.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Σφολιάτα σπιτική
Τα φαγητά της γιαγιάς - Σφολιάτα σπιτική
Αφού ανοίξουμε το φύλλο, τοποθετούμε στη μέση του, ένα πιατάκι του καφέ και μ᾿ ένα κοφτερό μαχαίρι, χαράζουμε και κόβουμε το φύλλο σε οκτώ κομμάτια.
Μετά αφαιρούμε το πιατάκι, αφού το πιέσουμε να αφήσει το αποτύπωμά του και βουτυρώνουμε με πινέλο καλά, το σημείο που σκέπαζε.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Σφολιάτα σπιτική
Τα φαγητά της γιαγιάς - Σφολιάτα σπιτική
Στη συνέχεια, κλείνουμε σταυρωτά τα κομμάτια του φύλλου, το ένα πάνω στο άλλο, βουτυρώνοντάς τα ενδιάμεσα, στο σημείο που ήταν το πιατάκι.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Σφολιάτα σπιτική
Τα φαγητά της γιαγιάς - Σφολιάτα σπιτική
Συνεχίζουμε εναλλάξ, μέχρι να διπλώσουμε όλο το φύλλο, ώστε να γίνει μια μπάλα καλά βουτυρωμένη, που να αποτελείται από 8 στρώσεις.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Σφολιάτα σπιτική
Τα φαγητά της γιαγιάς - Σφολιάτα σπιτική
Σκεπάζουμε το διπλωμένο φύλλο με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο το λιγότερο 30΄, να ξεκουραστεί.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Σφολιάτα σπιτική
Τα φαγητά της γιαγιάς - Σφολιάτα σπιτική
Επαναλαμβάνουμε το ίδιο και με το 2ο φύλλο και το αφήνουμε κι αυτό να ξεκουραστεί στο ψυγείο. 
Την ίδια ακριβώς διαδικασία, θα την επαναλάβουμε και για τα δύο φύλλα μας, άλλη μία φορά και θα τα ξαναβάλουμε στο ψυγείο για άλλη μισή ώρα.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Σφολιάτα σπιτική
Τα φαγητά της γιαγιάς - Σφολιάτα σπιτική
Σ᾿ αυτὀ το σημείο, οι σφολιάτες μας είναι έτοιμες να τις ανοίξουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια, να τις βάλουμε σε ταψί και να φτιάξουμε ό,τι πίτα μας αρέσει.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Σφολιάτα σπιτική
Τα φαγητά της γιαγιάς - Σφολιάτα σπιτική
Είναι σίγουρο ότι θα εκπλαγείτε, όταν δείτε πόσο πολύ φουσκώνει!
Τα φαγητά της γιαγιάς - Σφολιάτα σπιτική
Τα φαγητά της γιαγιάς - Σφολιάτα σπιτική
Αν θέλουμε ακόμη πιο αφράτη σφολιάτα μας, μπορούμε να επαναλάβουμε τη διαδικασία και τρίτη φορά, βάζοντας λίγη ακόμα φυτίνη και να έχουμε φύλλα σφολιάτας, με 24 στρώσεις.

πηγή 
http://faghta-giagias.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου