Η ΦΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΑΣ

Τρόποι και συμβουλές για να μάθω να φτιάχνω τα καλλυντικά μου και τα γιατροσόφια μου!

Printfriendly

Σάββατο, 4 Απριλίου 2015

Κουλουράκια Σμυρνεϊκα


Τα κουλουράκια αυτά ταξίδευσαν από την άλλη άκρη του Αιγαίου, σε καιρούς δύσκολους, και πλημμύρισαν την κυρίως Ελλάδα με τα αρώματα της Ανατολής αλλά και τη νοσταλγία για τις Χαμένες Πατρίδες.


Αγαπήθηκαν κι εδώ πολύ, γιατί είναι μυρωδάτα και τραγανά, ζυμωμένα με φρέσκο βούτυρο, χωρίς αμμωνία αλλά με παραδοσιακά Πασχαλινά μπαχαρικά! 
Μια αρχοντική παράδοση που εγγυάται ποιότητα και γεύση.



Τα Υλικά

1 φλιτζάνι βούτυρο γάλακτος
1 φλιτζάνι ζάχαρη
3 κρόκοι μεγάλων αυγών ή 4 κρόκοι μικρών
1 φλιτζάνι/250ml χυμός πορτοκαλιού
1 ½ κουταλάκι baking powder
½ κουταλάκι μαγειρική σόδα
¼ φλιτζανιού γιαούρτι 2%
1 κουταλάκι μαστίχα Χίου κοπανισμένη με λίγη ζάχαρη
1 κουταλάκι τριμμένο και κοσκινισμένο μαχλέπι
5 φλιτζάνια/650γρ.  αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
1 κρόκος αυγού
1 μερίδα γάλα εβαπορέ
  
Οδηγίες
  

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο για 10 λεπτά περίπου, 

μέχρι να ασπρίσει πολύ καλά.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με 
to baking powder, τη μαστίχα και το μαχλέπι.




Προσθέτουμε στο βούτυρο έναν-έναν τους κρόκους 
και τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα για 
10 λεπτά ακόμα.




Μετά προσθέτουμε και το γιαούρτι και χτυπάμε για λίγο με χαμηλή ταχύτητα.











Διαλύουμε τη σόδα μέσα στο χυμό πορτοκαλιού, 

πάνω από το μπολ με το βούτυρο, γιατί φουσκώνει 
και την προσθέτουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε με μια
 σπάτουλα και προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι.






Ζυμώνουμε, μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή, 
μαλακή και εύπλαστη ζύμη που να μην κολλάει 
στα χέρια μας και στα τοιχώματα της λεκάνης.









Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια 
πετσέτα και την αφήνουμε 
να ξεκουραστεί 15 λεπτά.







Μετά πλάθουμε τα κουλουράκια στο σχήμα που μας αρέσει-παραδοσιακά πλάθονται
 «βαρκούλες»: πρώτα φτιάχνουμε ένα κορδόνι 20 εκατοστών, 
το διπλώνουμε στα τρία και πιέζουμε τις άκρες να ενωθούν.


Τοποθετούμε τα κουλουράκια σε ταψί φούρνου, 
στρωμένο με λαδόκολλα.
 Σε ένα μικρό μπολ αναμειγνύουμε τον κρόκο 
με το γάλα εβαπορέ
 και με ένα πινέλο αλείφουμε τα κουλουράκια.



Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους
 180º C/350º (στις αντιστάσεις) για 25 λεπτά περίπου,
 έως ότου ροδίσουν. Όταν είναι έτοιμα, τα βγάζουμε από 
το φούρνο και τα αφήνουμε για λίγο μέσα στο ταψί.


Όταν κρυώσουν καλά,  τα φυλάμε μέσα σε μεταλλικό κουτί για να παραμείνουν τραγανά.

Η Σμύρνη της Ιστορίας, του Πολιτισμού και της νοσταλγίας

και ο καημός για τις Χαμένες Πατρίδες με τη φωνή του Παντελή Θαλασσινού!

" Τα Σμυρναίικα τραγούδια
ποιος σου τα 'μαθε
να τα λες και να δακρύζεις,
της καρδιάς μου ανθέ!"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου